Weekmenu
Door Henk Berghuis

Buren

Iedereen heeft buren. Ik zelf heb zowel privé als zakelijk buren. Je wordt er mee opgescheept en komt er maar moeilijk van af. Die buren hebben ook weer buren waarvan ik dan weer deel uit maak. Een goede vriend van mij zei eens,’ Als iedereen gewoon aardig is tegen zijn buren dan was er ook geen oorlog en ellende in de wereld.’ Daar zit iets in.

Toen ik in de stad kwam kijken naar de woning die ik wellicht zou kopen kwam de onderbuurvrouw als een gezwinde hazewindhond naar buiten om te kijken wat er eventueel boven haar kwam wonen. Ze vertelde dat ze doodsbenauwd was dat er studenten kwamen wonen want het was er nogal gehorig. Nou betere buur als ik kan ze zich niet wensen. Ik ben bijna nooit thuis.

Bijna altijd aan het werk waar ik ook buren heb die naast een horeca-etablissement wonen. De Cerck dus. Wel deze buren heb ik het momenteel behoorlijk mee te stellen. Ze hebben hun pand te koop staan. Dan denk je dat ze last van de buren hebben en wel hierom willen vertrekken. Ze hebben wel eens midden in de nacht gebeld of de muziek wat zachter kon. Dat kon. Sorry.

Ook klaagden ze over de begroeiing op ons terras waardoor hun winkel niet goed zichtbaar was. Ik heb net voordat de rijdende rechter er aan te pas zou komen de snoeischaar er in gezet. Ook achter op het Cerckplein hadden ze last van de klimop die ook welig tierde in hun magazijn. Die klimop was dwars door de muur gegroeid. Je zou denken dat is gratis groen daar binnen maar nee hoor er moest weer gesnoeid worden. Dat deed buurman dan zelf. Sympathiek. Want dat zijn ze.

Had ik pasgeleden een knoop van mijn jas, ging ik naar de buren vragen of ze die er weer aan konden zetten. Een uur later kwam buurvrouw de jas terugbrengen met de knopen er weer op. Kost dat? ‘Noaberhulp,’ zei buurvrouw. Sympathiek. Kapstok lenen met de Winter Wende-aovend. Geen probleem.

Zo kwamen er wel vaker zaken voorbij waar ze de helpende hand hebben toegestoken. Ik zie er dan ook als een berg tegenop dat hun pand verkocht wordt. Voorlopig blijven ze nog wel boven de winkel wonen maar je weet maar nooit.

Wat die winkel betreft. Die gaat per 1 januari op slot om niet meer open te gaan. Dat is niet alleen een gemis voor mij maar voor het gehele dorp en wijde omgeving. Een winkel waarvan je er niet veel meer ziet. Uniek. Dat betekent ‘enig in zijn soort’. Hier kwamen nog klanten op af uit het gehele land en wijde omgeving.

Leest u maar eens hun slotakkoord in de Krant van Midden-Drenthe. Jammer maar helaas. Het gaat hun goed.

Vanavond om 21.30 uur. Live muziek in de Cerck met BlueXpress.