Weihnachtsoratorium in Beilen

Beilen - Op zaterdag 22 december geeft het Amadeuskoor onder leiding van Bert Lammers een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastiaan Bach.

Het wordt een bijzondere avond want alle zes cantates uit dit oratorium worden tijdens dit concert uitgevoerd. Door de duur van de avond zullen er twee pauzes. In de eerste pauze is er gelegenheid een kop koffie te drinken, maar in de tweede pauze na de vierde cantate worden de bezoekers getrakteerd op warme chocolademelk of glühwein en een plak Weihnachtsstoll. De aanvangstijd van het concert is 19.00 uur.

Projectkoor

Het Amadeuskoor is een projectkoor en studeert iedere zaterdagochtend vanaf 27 oktober onder leiding van Bert Lammers tot het concert op 22 december. Dit jaar bestaat het koor uit 46 geoefende en enthousiaste zangers en zangeressen uit de hele provincie. Velen hebben aan diverse projecten van het Amadeuskoor meegedaan. Er is dit jaar gekozen voor een kleine bezetting omdat dit meer in het historische perspectief ligt. De koorleden hebben de afgelopen zomer de partijen ingestudeerd zodat dirigent Bert Lammers de tijd heeft de afzonderlijke partijen samen te voegen. De begeleiding tijdens de repetities is weer in handen van Alma Grooters. Vanaf 2006 geeft het Amadeuskoor ieder jaar een uitvoering van een groot koorwerk. In 2016 gaf het koor een schitterende uitvoering van Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Cantates

In 1734 componeerde Johann Sebastiaan Bach zes cantates, bestemd voor de godsdienstoefeningen op de feestdagen in de tijd van Kerstmis tot Driekoningen en wel voor drie kerstdagen, voor de nieuwjaarsdag, voor de eerste zondag na Nieuwjaar en voor de Epiphanienzondag. Hieruit blijkt dat Bach het werk niet heeft gecomponeerd met de bedoeling dat het ooit als een geheel uitgevoerd zou worden. Verscheidene gedeelten van dit werk zijn door Bach aan vroegere composities ontleend: aan wereldlijke cantates en aan een werk, dat Bach schreef ter gelegenheid van een koninklijk bezoek aan Leipzig. Al is veel van deze muziek oorspronkelijk dus niet voor het gebruik in de eredienst geschreven, toch wordt de vreugdevolle stemming van de kersttijd er ten volle in tot uitdrukking gebracht.

Solisten

Als solisten zullen optreden: Caroline Stam - sopraan, Carina Vinke – alt, Henk Gunneman – tenor en Jan Willem van der Hagen – bas. Koor en solisten zullen worden begeleid door het Ensemble Conservatoire. Sopraan Caroline Stam is in Beilen geen onbekende. In 2014 zong zij in het project Bach-Händel waarin ook twee cantates uit het weihnachtsoratorium werden uitgevoerd. Henk Gunneman zong de laatste keer bij het Amadeuskoor in 2015 tijdens het Mozart Gala. Hier zong hij een aantal bekende aria´s uit opera´s en zong hij zijn rol in het Requiem. Hij zong ook de eerste keer bij een uitvoering van het weihanchtsoratorium bij kamerkoor Cantabel onder leiding van Bert Lammers in 2000. Bij veel Oratoriumvereningen is hij een graag geziene en gehoorde solist. Jan Willem van der Hagen is ook geen onbekende in Beilen. In 2012 zong hij als solist bij het Amadeuskoor in een uitvoering van de Petite Messe Sollenelle van Rossini en zong hij als solist tijdens het Mozart Gala evenals Henk Gunneman.

Carina Vinke

Dirigent Bert Lammers is erg verheugd dat Carina Vinke de altpartij voor haar rekening wil nemen. Deze jonge zangeres, woonachtig in Erica, heeft inmiddels een in het oog springende carrière opgebouwd. Dat heeft zeker te maken met het opvallende donkere timbre van haar stem en haar dramatische talent. Al op jonge leeftijd zong zij als soliste bij diverse koren in de regio, o.a. kamerkoor Cantabel uit Oosterhesselen. Hier zong ze ook al de altpartij in het Weihnachtsoratorium. Na haar conservatorium studie heeft ze zich in 2005 gespecialiseerd in het Spaanse liedrepertoire en werkte o.a. met Teresa Berganza en José Maria Gallardo del Rey. Ze was al te horen en te zien in opera´s van Bizet, Gluck, Händel en Puccini. Haar sterke affiniteit voor het werk van Gustav Mahler heeft geleid tot uitvoeringen van al zijn vocale werken.

Kaarten voor dit concert zijn te verkrijgen bij Boekhandel `Het Logboek` Brinkstraat 49 in Beilen, via info@ko-or.nl en aan de zaal op de avond van het concert vanaf 18.15 uur. Meer informatie over het Amadeuskoor en dirigent Bert Lammers is te vinden op www.ko-or.nl.