Een op hol geslagen paard

Beilen - Ook voor een dierenarts is het soms even nodig om tot rust te komen. Bernd Hietberg reed onlangs naar de Veluwe voor een fikse wandeling. In zijn column De Boer op.... verwoordt hij dat als volgt:

Het is ook voor een dierenarts regelmatig nodig je gedachten even te verzetten. Daarom onlangs een wandeling op de Veluwe. We zagen overal sporen van reeën, herten en wilde zwijnen zoals door de varkens zelf gecreëerde modderpoelen en grote stukken omgewoelde grond. Om verkeersongevallen te voorkomen zijn de gebieden bij drukke verkeerswegen afgeschermd.

Halverwege de wandeling zagen we opeens een paard voorbij rennen door het bos, mét zadel maar zonder ruiter. Willemijn kalmeerde en ving het paard op, dat stond te trillen van de stress. We besloten op zoek te gaan naar de ruiter. Onderweg kwamen we een van de boswachters tegen die nog net de moeite nam om uit de auto te stappen. Het advies van de boswachter: ‘Knup ‘m maar aan het hek!’ Na elkaar bedenkelijk aan te hebben gekeken besloten we dat dit niet het beste advies was voor een paard in paniek.

Tot onze opluchting werd de afgevallen ruiter na enige tijd gebracht door een passerende auto. De ruiter had een zwaar gehavend gezicht, kapotte handen en gescheurde kleren. Het gevolg van een val zonder cap en zonder rijlaarzen, het was een wonder dat ze nog kon lopen.

Het paard bleek geschrokken tijdens het oversteken van de spoorweg overgang. We brachten het paard terug naar stal en ondertussen werd iemand gebeld voor een ritje naar de spoedhulp. Onderweg passeerden we twee hekken die de ruiter tot onze verbazing open had laten staan. Zonder te beseffen dat via openstaande hekken wilde zwijnen het gebied af kunnen, de A28 op kunnen lopen of in gebieden komen waar ze niet horen en daarmee eventuele ziekten als varkenspest verspreiden.

Als je beroepsmatig werkzaam bent met paarden, koeien of varkens ken je de gevaren. Door regelmatig een boerderij te bezoeken in de buurt tijdens een van de vele open dagen kun je het verhaal horen van vakmensen die verstand hebben van dieren. Door het volgen van boerenburger tweet kunt u iedere week meekijken bij een andere leuke boer of boerin. Mocht u dan zelf een keer in een dergelijke situatie met dieren terecht komen, dan reageert u hopelijk niet zo naïef als deze boswachter en ruiter. U weet dan wat u kunt doen, zoals altijd de hekken dicht, een dier kalmeren in plaats van vastknopen en denken aan de verkeersveiligheid. En: uw eigen veiligheid gaat boven alles!