Weekmenu
Door Henk Berghuis

Als dat maar goed afloopt

Zo, het weekend voor kerst. Ooit werkte er een banketbakker, de heer J.C., bij ons in de bakkerij, lang gelee, en die riep altijd op donderdagmorgen als hij binnenkwam: “Donderdag oh donderdag, Oh schoonste dag der dagen, ’s Morgens nog een halve week, En ’s middags slechts twee dagen.”

Als hij dan op donderdagmiddag naar huis ging dan moest hij alleen nog de vrijdag en de zaterdag werken. Net als wij ondernemers.

Wat wil nu het geval? We moeten nu nog drie dagen werken. De ons zo heilige zondag wordt opgeofferd aan commercieel belang. Zij die heen kerken moeten op zondag, kunnen dit natuurlijk met de kerstdagen wel weer inhalen. Zij die niet heen kerken moeten hangen vaak des zondags alleen maar een beetje op de bank voor de TV te niks doen dus dan kun je maar beter gewoon aan het werk gaan.

Dat bankhangen kan ook met de kerst worden ingehaald en het levert ook nog eens wat op. Als het goed is. Eigenlijk leven we wat dat betreft volledig in het ongewisse want het betreft hier de eerste echte koopzondag in Beilen.

Ik ben zeer benieuwd hoe deze zondag zal verlopen. Zou het zwart zien van de mensen? Kun je een kanon afschieten? We gaan het meemaken. Wij, van de Cerck, hebben goede hoop. Wel is mij ter ore gekomen dat ooit de ondernemers in Glanerbrug ook eens een koopzondag hebben geprobeerd. Dit was geloof ik niet zo’n succes. Ze hebben daarna besloten om de koopzondagen gewoon op zaterdag te houden. Wat een stuk beter beviel.

Zondagmiddag om drie uur begint het kerstconcert in de Cerck met het Finse duo Ants in the Pants die de kerstliederen op Ierse wijze zullen vertolken. Volgens mij doen ze altijd maar één kerstlied. Fairytale of New York van the Poques. Dit is trouwens wel het allermooiste kerstliedje dat er bestaat. Jeremy Finer en Shane MacGowan van the Poques hebben er dan ook twee jaar over gedaan om het nummer af te krijgen. Op de single, die in 1987 uitkwam, is een duet te horen van de toen nog niet aan lager wal geraakte Shane MacGowan met Kirsty MacColl. Prachtig.

Tevens is zondag de laatste dag voor de kerst dat de Cerck open is. We zijn drie dagen gesloten om vervolgens open te gaan met het Top 2000 café te beginnen op donderdagavond om acht uur met de Top 2000 quiz. De dagen er na zijn we open van twee tot twee met het Top 2000 café. Dat rijmt.