Carbid, carbid en nog eens carbid.

Beilen/Westerbork/Zwiggelte - De carbidploeg Beilen, de Carbidschieters Beilen, had het maandag weer goed voor elkaar. Om 11.15 uur werd het eerste schot gelost. Die eer was aan Lambert Hoving.

Later op de middag werd een minuut stilte gehouden voor de vrijdagnacht tijdens zijn werk overleden Harry Oldenbeuving uit Beilen. Ook werden er vijftig schoten gelost en muziek gedraaid die Harry mooi vond. Oldenbeuving was een actief en trouw lid van de Carbidschieters en zijn dood was een forse klap in de carbidgroep.

Na overleg met de familie werd besloten om het carbidschieten toch door te laten gaan.

De vele toeschouwers bij het grasveld bij de Dikke Boom werden geconfronteerd met verschillende salvo’s vanuit de rij met 64 carbidbussen.

Twintig jaar

De traditie wordt al zo’n twee decennia in stand gehouden door de mannen van VV Beilen (het is ontstaan vanuit de Beiler voetbalvereniging) en zaterdag waren ze al bijtijds in de weer om boel te regelen. Dat betekende eerst bij een boerderij in Brunsting de zestig opgeslagen melkbussen van een zolder halen en met veel gesjouw op een trailer zetten. De Carbidschieters werden bijgestaan door vier jongens die meesjouwden. Voor coördinator Geert Zijlstra een goede ontwikkeling: 'Een paar jonge jongens erbij is mooi, want nieuwe aanwas is nodig.'

Zwiggelte

Elders waren her en der uiteraard nog meer plekken waar op klein- of grootschalige wijze met carbid geknald werd en een pilsje gedronken. Bijvoorbeeld in Westerbork naast het Gulf-station en langs de Zwiggelterstraat en in Zwiggelte waar een compleet kamp was opgezet en het nogal gezellig was.