Weekmenu
Door Henk Berghuis

Breien

Zo, tweeduizend achttien zit erop. Wij, van de Cerck, wensen u een heel gelukkig tweeduizend negentien. Wat gaat tweeduizend negentien ons brengen? Dat is gewoon koffiedik kijken. Het gaat toch altijd anders dan je verwacht. In ieder geval hebben we er weer een café bij.

Dat wil zeggen dat de Cerck naast eetcafé, bluescafé, jazzcafé, top 2000 café, café de liefde van Beilen, zorgcafé, praatcafé, vergadercafé en ontmoetingscafé, ik ben er vast nog wel eentje vergeten, nu ook een breicafé is. Iedere vrijdagmorgen zullen een aantal dames, volgens mij zijn hier geen heren bij, een potje komen breien in de Cerck.

Hiervoor deden ze dat in de winkel naast ons maar die zit vanaf 1 januari op slot. Kom er dan nog maar eens in. Dus nu komen ze in de Cerck breien. Wat ze zo al breien weet ik ook niet. Misschien wel klosje of sokken of sjaals of truien en misschien doen ze ook wel haken of borduren. Dat maakt eigenlijk helemaal niets uit wat er gebreid wordt. Het doet op z’n Duits gezegd sehr gemütlich aan. Dat getik van die breinaalden en de gesprekken die de dames onderling hebben. Want vrouwen kunnen twee dingen tegelijk. In dit geval breien en praten. Kopje koffie of thee er bij. Kachel op 21.

Wat kan er misgaan? Al kan de beste breister wel eens een steek laten vallen. Het blijft een kwestie van insteken, omslaan, doorhalen en afglijden. Eén recht, één averecht. Als dit niet de gerstekorrelsteek is.

Ik heb vroeger van mijn oma breien geleerd maar heb het de laatste 50 jaar niet meer gedaan. Theoretisch brei ik zo een sjaal van een meter of twintig maar praktisch gezien zal het wel niet meer van de grond komen.

Ik zie net op facebook dat er ook een pagina is van Breicafé Beilen met 117 leden. Zoveel zullen er toch niet komen? Breien komt er weer helemaal in geloof ik. Als u ook zin hebt in een potje breien dan kan dat dus in de Cerck op vrijdagmorgen. Als u geen lid meer mag worden van Breicafé Beilen dan kom zo maar eens een keertje bij ons breien. Ik brei er nu een einde aan.