Nieuwjaarswandeling door een bijzonder natuurgebied

Mantinge - IVN Midden-Drenthe houdt zondag 20 januari de Nieuwjaarswandeling voor leden. Verzamelen om 14:00 uur bij Loonbedrijf Lodewijks, Steendervalsweg 5, Mantinge. Dit keer bezoekt het gezelschap het natuurgebied Mantingerbosch en weiden.

Willem de Weert neemt iedereen mee voor een wandeling van 1 a 1½ uur afhankelijk van het weer. Aangeraden wordt om laarzen of waterdichte schoenen aan te doen.

Met het Mantingerveld is een meer dan 1000 hectare groot uniek gebied ontstaan, waarin de Drentse natuur zich op haar best presenteert. Onder leiding van natuurgids Willem de Weerdt van de Mantinger Es bezoekt het gezelschap het fraaie brongebied van het Oude Diep.

In dit gebied wordt regelmatig een zeearend gespot en in het voorjaar nestelen er wielewalen. Er kan bekeken worden hoe de door eigenaar Natuurmonumenten ingezette vernatting van het gebied de natuur hier weer in het zadel helpt. Het oude Diep wordt gevolgd richting de Windhorst, misschien wel het mooiste gedeelte van het gebied. In het voorjaar is dit een echte vogelkraamkamer, maar ook trekvogels voelen zich er thuis zoals koperwieken, kramsvogels en een ruigpootbuizerd.

Vervolgens gaat de wandeling naar het Mantingerbosch, waarschijnlijk het oudste bos binnen onze landsgrenzen. Er kan niet aangetoond worden dat op deze plaats sinds de prehistorie ooit iets anders geweest is dan bos. In de oude omliggende houtwallen floreert een heel bijzonder en divers planten- en dierenleven. Je vindt er zevenster, witte klaverzuring, bosanemoon, grote muur, dalkruid, gewone salomonszegel, gewone eikvaren en bosbes.

Na afloop van de wandeling kan iedereen zich bij Henk en Berend Lodewijks in de kantine opwarmen met een kop snert. Het aantal deelnemers is beperkt aangezien in de kantine plaats is voor maximaal 20 personen. Dus graag z.s.m. opgave. Er wordt ook een vegetarische soep klaargemaakt.

Opgave kan bij Fré Strating: fre.strating@concepts.nl met vermelding wel of geen soep mee-eten.