Schoonmaakactie levert acht vuilniszakken zwerfvuil op

Beilen - Leden van GroenLinks Midden-Drenthe zijn zaterdag het nieuwe jaar begonnen met een schoonmaakactie. Op twee plekken in Beilen werd de straat ontdaan van zwerfvuil.

De gemeente stelde grijpers en afvalzakken beschikbaar.

Opvallend was dat nabij buurtgebouw De Raat in Beilen West er weinig ‘normaal’ zwerfvuil lag. Maar daar werd vuurwerkafval ‘geoogst’, vooral in de naast gelegen speeltuin en op het aangrenzend grasveld. De andere opruimplek, de omgeving van Eetpaleis Beilen bij de oprit A28 werd door de GroenLInksers uitgeroepen ‘tot de meest vervuilde plek binnen onze gemeente’. Naast grote hoeveelheden plastic, flesjes en blikjes, troffen de opruimers er opvallend veel verpakkingen van Wilhelmina pepermuntjes, wietzakjes en zelfs gaspatronen aan. In totaal werd met twee uur rapen zes volle afvalzakken bijeengehaald.

Bouke Oudega namens GroenLinks Midden-Drenthe: ‘Zwerfvuil trekt ongedierte aan, vervuilt de bodem en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Veel plastic komt uiteindelijk in zee terecht en wordt daar 'plastic soep'. Met deze schoonmaakactie vraagt GroenLinks aandacht voor een schoon en gezond milieu. Zwerfvuil opruimen kost ons jaarlijks duizenden euro’s. Ieder kan wat doen. Gooi je afval thuis in de afvalbak. En neem ook es wat van een ander mee.’