Boeiende achtste partij aan het dambord eindigt in remise

Hijken - In de bijzonder interessante achtste partij van de match Schwarzman-Boomstra (WK dammen) werd het evenwicht niet verbroken.

Na een rustige opening sloeg de vlam in de pan. Het spel werd wederom gemaakt door Boomstra. Roel Boomstra, lid van Hijken DTC, probeerde de lange vleugel van Schwarzman te omklemmen. Hij ging vervolgens in de aanval op die vleugel.  Schwarzman verdedigde zich goed. Volgens explicateur Harm Wiersma heeft Boomstra zijn tegenstander aan het dammen gekregen. Daarbij nam Boomstra behoorlijk wat risico’s. Ook Schwarzman kreeg daardoor kansen. Hij had echter weinig bedenktijd op de klok, terwijl Boomstra genoeg tijd had. Schwarzman had al eerder in de partij op remise kunnen afstevenen, maar liet dit aan zich voorbij gaan, hij ondernam toch nog een winstpoging. Uiteindelijk dreigden beide spelers naar dam door te lopen. Na 53 zetten werd tot remise besloten.

Boomstra moet nog twee partijen winnen om de wereldtitel van Schwarzman over te nemen. Hij heeft daartoe nog de kans in de overige vier partijen. Vanaf morgen wordt er in Assen gespeeld. Eerst drie partijen in het Drents museum en de laatste partij bij RTV Drenthe. Indien nodig is op 13 januari bij RTV Drenthe een barrage. Ook in de barrage geldt de regel van drie winstpartijen in de match om wereldkampioen te worden.