2019

Beilen - Wenda Bolhuis schreef voor de wekelijkse column De Boer op de volgende bijdrage:

Iedereen goede feestdagen gehad?

Ik persoonlijk vind het in januari ook altijd weer heerlijk om alle kerstspulletjes weer op te ruimen. Weer het ‘gewone’ leven oppakken. Op naar het voorjaar gevoel, alleen duurt dat nog best lang. Ik probeer daarom het voorjaar alvast een beetje in huis te halen door bloembolletjes in huis te zetten.

Wij kijken altijd Expeditie Robinson. Een programma waar bekende en onbekende Nederlanders het in de natuur 32 dagen moeten ‘uithouden’. Door middel van proeven en stemmen valt er steeds iemand af. Twee jaar geleden won boerin Bertie. Dit jaar deed onbekende boer Jan mee, 53 jaar oud. Die boeren zijn toch zo gek nog niet. Tegen de verwachting van velen in, denk ik, won boer Jan!

Als veehouder werk je samen met de natuur. Het weer kun je niet veranderen, daar moet je op inspelen. Zoals de droogte afgelopen zomer. Daarnaast hebben wij te maken met levende have. Die zul je goed moeten verzorgen. Als je je dieren goed verzorgt, zullen ze ook goed zijn voor jou!

Wat mij gedurende de feestdagen zo verbaasde was dat de winkels zo overdadig vol lagen! Alles maar om de portemonnee open te trekken. Als je je dan bedenkt wat er allemaal is geproduceerd door een agrariër… Door akkerbouwers, veehouders, bloembollentelers enzovoort. Het ligt allemaal maar ‘gewoon’ in de schappen. Ik denk dat veel mensen niet weten wat voor werk eraan vooraf is gegaan.

Mijn vraag aan jullie voor 2019: waardeer en respecteer een agrariër voor zijn producten die hij op de markt zet voor jullie. Zoals wij zeggen: No farmer, no food!

 

Wenda Bolhuis