Weekmenu
Door Henk Berghuis

Procenten

In het begin van dit jaar vliegen de procenten ons alweer om de oren. Om te beginnen is het lage btw tarief met drie procent verhoogd. Dat houdt in dat alle producten waar geen alcohol in zit eveneens drie procent in prijs moeten worden verhoogd. Dat betekent dat er nieuwe menukaarten moeten worden gedrukt en dat de prijzen in de kassa moeten worden veranderd.

Dit laatste is inmiddels gebeurd. De kaarten komen er aan.

Ook kreeg ik bericht van de bierbrouwer, Heineken, dat ze de prijzen met drie en een half procent verhogen vanaf 1 januari. Wij, van de Cerck, nemen het verlies en laten de bierprijzen voor wat het is. We blijven niet aan de gang. Hier moeten we dan maar iets op interen.

Volgens de Koninklijke Horeca Nederland, KHN, moeten we er rekening mee houden dat het toerisme naar en in Nederland dit jaar met zes procent zal stijgen. Hier kan de horeca van profiteren. Steeds meer buitenlanders gaan Nederland bezoeken en meer landgenoten zullen hun vakantie in Nederland doorbrengen. Dit laatste is vooral te danken een de 0,5 procent opwarming van ons landje in de laatste honderd jaar. Dit worp afgelopen zomer zo zijn vruchten af.

Dan kwam er ook nog een bericht langs van de organisator van de Winter Wende-aovend. Hij liet weten dat we vandaag al vijf procent boven de gereserveerde gasten zitten in vergelijking met vorig jaar. Dat betekent dat dit uiteindelijk wel eens een bezetting kan worden van honderd procent. Ik durf te wedden dat 99 procent van deze gasten weer een prachtige avond gaan beleven op zaterdag 19 januari. Er is altijd wel één procent dat dit anders beleeft.

We hebben sinds gisteren een nul procent zone in de zaak. Omdat wij officieel een Brand Proeflokaal zijn krijgen wij van de bierbrouwer allerlei attributen om hun producten te promoten. Nu kwamen er twee displays binnen met een grote nul er op. Hier stond dan weer op ‘ 0.0 Zone’. Dit om de biertjes met nul procent alcohol te etaleren en zodoende te promoten. Het lijkt wel dat ze ons van de alcohol af willen hebben. Nu heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat de actie ‘Ik Pas’ door vijftig procent van de gemeenteambtenaren wordt nageleefd. Inclusief onze burgemeester mevrouw Damsma.

Ík Pas’ wil zeggen dat je de eerste dertig dagen van 2019 geen alcohol gaat drinken. Ik Pas is een landelijk initiatief, waar regio’s en bedrijven zich bij kunnen aansluiten. Wij, van de Cerck, zijn hier niet bij aangesloten. Ik neem aan dat 90 procent van die hier wel aan meedoen dit op een later tijdstip wel weer gaan inhalen. Ik ben er nu honderd procent klaar mee!