Klaas Hessels zit veertig jaar in het onderwijs: 'Het is een vóórrecht'

Beilen - Veertig jaar in het onderwijs. ‘Het is een vóórrecht.’ Deze woorden uit de mond van jubilaris Klaas Hessels bleven hangen nadat hij ze op het einde van een prachtige dag uitsprak. Veertig jaar was Hessels in het onderwijs werkzaam als leerkracht, adjunct-directeur en als directeur. Uiteraard was op kindcentrum de Eshorst daar een welverdiende, feestelijke dag voor georganiseerd.

De jubilaris zelf genoot met volle teugen van zijn jubileumdag. ’s Ochtends van huis opgehaald en vervolgens door collega’s en kinderen vrolijk onthaald in een mooi versierde school. Iedere dag directeur zijn? Men was van mening dat meester Klaas op deze dag maar eens ‘gewoon’ leerling moest zijn, taken moest maken en leren hoe je goed en verantwoord samenwerkt.

Klaas Hessels vulde keurig zijn taakbrief voor deze dag in en plande tijd voor de opdrachten in iedere groep. Zijn directietaken? Die werden deze dag waargenomen door kinderen uit de verschillende groepen die, keurig gestoken in een mooi colbertje, bij toerbeurt apentrots op de stoel achter het bureau van meester Klaas plaatsnamen en uiteraard ook controlerend door de school paradeerden.

Ondertussen was meester Klaas achtereenvolgens in alle groepen en deed daar heel sportief en gedreven wat de lessen hem boden: Engels spreken in een ‘restaurant’, een rap maken tijdens taal en deze ook voordragen, samenwerkopdrachten voor taal maken, in de poppen- en huishoek spelen, schrijven enz. Meester Klaas genoot zichtbaar en de tijd vloog om.

Hilarisch

Na schooltijd was er een gezellig samenzijn met familie en (oud-)collega’s en werd door verschillende gasten een ‘doekje’ open gedaan over de jubilaris. Hilarische feiten passeerden de revue, want Klaas Hessels houdt van plezier en humor in zijn werk. De toespraakjes gingen gepaard met het aanbieden van cadeautjes. Uiteraard wilde Klaas Hessels zelf aan het einde van een mooie dag ook nog even enkele gemeende woorden kwijt: ‘Het is geen verdienste om veertig jaar werkzaam te zijn in het onderwijs, maar een vóórrecht… Ik ben al die jaren met heel veel plezier iedere dag opnieuw naar mijn werk gekomen. Vandaag heb ik bovendien weer een héle dag tussen en met de kinderen mogen werken. Nu besef ik weer dat ik veertig jaar geleden voor een prachtig beroep heb gekozen. Ook dát is een vóórrecht…’