Oude kerkhof Beilen voor de helft weer toonbaar

Beilen - Na zo’n zes jaar klussen heeft de werkgroep ‘Het Oude Kerkhof’ de eerste fase van de renovatie van het oude wat vervallen kerkhof aan de Torenlaan afgerond. Niet minder dan ongeveer achthonderd graven zijn opgeknapt en dat was goed te zien voor wethouder Jan Schipper die vanwege dit feit het resultaat kwam bekijken. Een wereld van verschil als je het vergelijkt met de beginsituatie.

Onder aanvoering van Lute van de Bult is een ethousiaste groep vrijwilligers van maximaal veertien man bijna elke donderdagmiddag bezig geweest om de graven weer toonbaar te maken. Dankbaar werk, maar een klus van lange adem.

De werkgroep, die onder de Historische Vereniging Gemeente Beilen valt, had er de handen vol aan, maar het wordt met veel liefde en respectvol gedaan aldus Lute: ‘Er zaten een paar moeilijke bij, zoals sommige met van die dikke zware dekplaten die kapot waren. Die moet je dan lijmen. Daar kregen we lijm voor van een stenenbedrijf in Beilen. Voor de volgende fase van het kerkhof trekken we ook weer jaren uit, maar ik hoop wel dat er nog een paar mensen bij komen om te helpen, want er zit nog zo veel werk in.’

In de groep

Het begon op de anderhalve eeuw oude begraafplaats in 2012 toen de gemeente aangaf bepaalde oude graven te willen ruimen en de historische vereniging iets wist over de graven. Lute: ‘Toen we dat hoorden, heb ik laten weten dat we het gingen oppakken. Ik heb het bij de vereniging in de groep gegooid en er waren direct zes man bereid om mee te helpen met het opknappen. Zo ontstond de werkgroep en we zijn toen maar begonnen met schoorvoetende toestemming van de gemeente.’ Het project wordt ondertussen wel warm ondersteund door de gemeente.'

Roel Reijntjes

Op het eerste deel van het kerkhof dat nu gedaan is, liggen een paar bekende Beiler mensen, zoals de familie De Vos van Steenwijk, maar ook de dichter Roel Reijntjes. Er staat ook een buste van hem bij het graf. Hij was de laatste die op dit gedeelte begraven is en dat gebeurde mede dankzij enig aandringen van voormalig burgemeester Nauta.