Weekmenu
Door Henk Berghuis

Bang voor de Big Bang

Afgelopen maandag keek ik naar Jinek. Hier zat Sigrid Kaag aan tafel. Zij is sinds 26 oktober 2017 namens D66 Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte III. Zo eentje kun je maar beter serieus nemen. Mevrouw Kaag waarschuwde het bedrijfsleven voor de komende Brexit.

Lang niet alle bedrijven, en dan vooral in het Midden en Kleinbedrijf, MKB, hadden de Brexit-check gedaan. Dat kon je toch maar beter wel doen want voor je het wist zijn de rapen gaar. Dan word je toch wel een beetje bang. Dus ik naar de Brexit-check van de Kamer van Koophandel.

Daar gaat ie: Brexit kan iedereen raken, ook al vermoedt u dat in de eerste instantie niet. De spanning neemt toe. Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Start de Brexit Impact Scan! Doorloop de Scan helemaal, alleen zo ontdekt u ook onvermoede effecten voor uw bedrijf. De spanning bereikt zijn hoogtepunt.

Vraag: in welke branche bent u werkzaam. Horeca stond er niet bij dus heb ik maar op Overige dienstverlening gevinkt. Vraag: exporteert u goederen naar het VK? Antwoord: Nee. Vraag: Verkoopt u goederen via een digitaal platform aan het VK? Antwoord: Nee. Volgende: Importeert u reeds goederen? Antwoord: Nee. Dan volgen er heel veel vragen over eventuele relaties tot het VK die ik allemaal met nee heb moeten beantwoorden. De laatste vraag betrof: Mogen wij u benaderen voor een onderzoek of het houden van een interview? Ook deze laatste vraag heb ik met nee beantwoord.

Vervolgens vinden ze het fijn dat ik de moeite heb genomen om de Brexit Impact Scan door te nemen. Hun eindconclusie liegt er dan ook niet om. Deze luidt: Op basis van uw antwoorden ondervindt u geen impact. Ik kan u zeggen dat dit een pak van mijn hart is. Ik denk dat deze Brexit Impact Scan ook voor u goed te doen is. Het valt best mee. U kunt maar beter goed voorbereid zijn op een harde Brexit, aldus de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

By the way: Zowel bij een harde dan wel een zachte Brexit mogen wij muziek uit het Verenigd Koninkrijk gewoon blijven draaien. Ook Engels spreken wordt niet verboden. Engelsen die voedsel bestellen om mee te nemen moeten wel uitvoerrechten betalen. Dit percentage is nog niet bekend. Bij geen Brexit blijft alles bij het oude. Dan hoeven we nergens bang voor te zijn. Behalve dan voor onze eigen ambtenarij, die het een ondernemer knap lastig kan maken zoals wij deze week weer eens hebben kunnen waarnemen in de media.

Sterkte daar in Smilde