Jans Dobben 'Lammert oet Orvelt' overleden

Westerbork/Orvelte - Jans Dobben uit Orvelte is zaterdagavond op 69-jarige leeftijd, een week voor zijn 70e verjaardag, overleden. Dobben, ter plaatse ook wel bekend als Lammert oet Orvelt, was een bekende en gerespecteerde Orveltenaar en Börker en eigenaar van het gelijknamige wooncentrum aan de Hoofdstraat in Westerbork. Ook had hij een winkel in Orvelte.

Dobben was bekend en door sommigen gevreesd door zijn fameuze nieuwjaarsconferences in zaal Meursinge waar hij enige jaren geleden mee stopte.

Column

Ook had hij decennia lang een veelgelezen column (Lammert oet Orvelt) in De Krant van Midden-Drenthe (voorheen Westerborker Courant) waarin hij op geheel eigen wijze zijn licht liet schijnen op lokale en soms bovenlokale/landelijke kwesties. Scherp, maar altijd met een flinke dosis Dobben-humor.

Fietsersontbijt

Met diezelfde instelling was hij ook actief in het dorpsleven in Westerbork en Orvelte en met name bij evenementen die hij ook regelmatig sponsorde. Zo was hij vanaf het begin betrokken bij de realisering van Westerbork als startplaats voor de Drentse Fiets4daagse, bij Zomeractiviteiten en opende hij het massale fietsersontbijt in Westerbork. Bij dat laatste was hij ook de grote regelaar van de spullen voor het ontbijt.

Vuelta

Bertus Witteveen, eigenaar van restaurant Diggels kende Dobben lang en goed. Wat vooral boven komt drijven is, dat Dobben onbaatzuchtig was: 'Ik ken hem zo lang we hier zitten, dus 20 jaar. Ik had wel een klik met Jans. Hij was overal voor te porren en altijd zonder aan zijn belang te denken. Altijd: wat is het belang voor het dorp? Zoals met de Vuelta naar Westerbork halen, het 'lenen'van de Fiets van Nulde, de grootste kerstboom van Nederland naar Westerbork en de Drentse Fietsvierdaagse. Die boom liep qua kosten helemaal uit de klauw, maar daar maalde hij niet om. Jans stapte uit zijn comfortzone en dacht breder.'

Groot gemis

Bertus vat het nog steeds niet en met hem vele anderen: 'Het is een grote aderlating. Een groot gemis. Bij de ondernemersvereniging was hij ook altijd van de partij en had hij ook bijna altijd een kritische noot. Dat was soms lastig, maar hij had meestal wel gelijk. Hij was een man van afspraak = afspraak en als iets dan niet gebeurde dan liet hij dat weten.'

(Ron de Vos)