Koeiemorgen

Orvelte - De column van Hans Brinke over een nieuw initiatief: Koeiemorgen!

Mijn ouders, met name mijn moeder, verbazen zich nog geregeld over de onbevangenheid waarmee ik zo nu en dan weer eens in een nieuw project stap.

Soms slaat die verbazing om in begrip. Ik ben op twitter en instagram een account begonnen met de naam ‘Koeiemorgen’, binnenkort vast ook op facebook. Elke werkdag 's ochtends een foto van een Nederlandse koeienkop met een verhaaltje erbij waar ze woont en wat er verder bijzonder aan haar is. Ik dacht, eigenlijk hebben we als veehouders heel mooie dieren om ons heen, en is het oneerlijk om die alleen voor onszelf te houden, vandaar. Na een weekje elke ochtend een nieuwe foto aan de koffietafel begon mijn moeder het toch leuk te vinden.

Een week later fietste ik met de buurman naar de kroeg. Hij had het ook gevolgd en vroeg: Wat is eigenlijk je doelgroep? Hij is ambtenaar dus ik zei direct: de ambtenaar. Dat was de eerste reactie. De doelgroep is natuurlijk iedereen. Ik heb jaren op kantoor gewerkt. Vlak voor half negen keek ik altijd nog even naar een foto van mijn hond tussen de koeien (ik had toen nog geen vrouw en kinderen). Dat moment wil ik eigenlijk overbrengen met elke ochtend een foto van een koeienkop.

Een paar dagen later had ik een feestje bij een kameraad. Hij vroeg: Wat is je doel met Koeiemorgen? Ik had daar op dat moment niet zo'n goed antwoord op want soms doe je dingen die gewoon goed voelen, althans dat doe ik. Nu weet ik het. Het doel is laten zien dat boeren van dieren houden. Als ik niet goed ben voor mijn koeien zijn zij echt niet goed voor mij, oftewel dan gaan ze gewoon geen melk geven. En elke keer dat iemand beweert dat wij slecht voor onze dieren zijn snijdt dat als een mes door mijn ziel. Dus gewoon laten zien dat bij elke boer elke koe zijn eigen verhaal heeft lijkt mij daar wel bij te helpen.

Dus ben je burger, boer of gewoon een beetje bijzonder, kijk dan eens naar Koeiemorgen!

Tevens nog even een oproepje voor als je toevallig ook melkveehouder bent: stuur eens een koeiekop naar me op, wel op foto natuurlijk. Daar zou je me enorm mee helpen: stichtingmelkvee@gmail.com

 

Hans Brinke