Jarenlange celstraf voor 'hotelpiraten' Jan en Jolanda

Assen / regio - ‘Hotelpiraten’ Jan V. en Jolanda H. moeten vier en drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Assen bepaald. De straffen voor het duo van 63 en 54 jaar zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie.

De twee lichtten tussen augustus 2017 en augustus 2018 ruim twintig hotels en bed & breakfasts en zo’n veertig particulieren op. Ze logeerden volgens de rechtbank bewust in horecagelenheden waar ze niet vooraf hoefden te betalen. Nadat ze er een aantal nachten, vaak onder valse namen, hadden geslapen, gingen ze ervandoor zonder te betalen.

Uit huis gezet

Zo zwierven ze van het ene hotel naar het anderen. Soms stalen ze ook geleende fietsen om verder te reizen, maar vaak reisden ze met de bus. Ze hadden geen geld, dat was ook de reden dat ze in 2017 uit hun huis in Bovensmilde werden gezet: ze konden hun schulden niet meer betalen.

In het jaar dat ze door Nederland trokken, lichtten ze ook veel particulieren op, vooral kerkgangers. Ze hingen zielige verhalen op of V. deed zich voor als een oud-militair om het vertrouwen te winnen. Zo praatten ze geld los. Ze beloofden telkens weer dat ze het zouden terugbetalen, maar vertrokken steeds met de noorderzon.

'Geraffineerd'

“Ze maakten bewust misbruik van het vertrouwen en de goedwillendheid van mensen”, aldus de rechtbank, die de werkwijze van het stel omschreef als ‘geraffineerd’.

Sommige mensen leenden ze een paar honderd euro. Enkele horecaondernemingen gingen voor een paar duizend euro het schip in. Tijdens de rechtszaak twee weken geleden toonden V. en H. berouw. V. is al acht keer eerder veroordeeld voor oplichting, maar beloofde nu echt zijn leven te gaan beteren. De twee stapten uiteindelijk zelf naar de politie.

In totaal moet het duo van de rechtbank zo’n 16.000 euro schadevergoeding betalen aan zo’n veertig gedupeerden. (ADP)