Even een tulp uit de muur trekken

Het is verbazingwekkend hoe het nieuws elkaar opvolgt en verdringt. Zit je nog half in het gedoe rond de ambtelijke organisatie in de gemeente krijg je te maken met gedoe over een tulpenautomatiek in Smilde.

Een tulpenkweker had het tamelijk sublieme idee om de straatverkoop, die al jaren gaande was, via een soort ‘tulpen-FEBO’ doen. Niet zozeer vanwege de omzet (dat is volgens de tulpenkweker nog geen procent van zijn verkoop), maar meer omdat het proletarisch winkelen bij zijn kraam de spuigaten uitliep. De bossen tulpen werden zelfs met bak en al, uiteraard zonder betaling, meegenomen.

Goed idee, zou je zeggen ware het niet dat de gemeente daar anders over dacht gezien niet gevolgde procedures, want de automatiek was geplaatst zonder vergunning. Dat de vorige kraam er al jaren stond zonder problemen en vergunning is blijkbaar geen verzachtende omstandigheid en vrijwel direct stond de gemeente op de stoep.

De kweker des duivels en de gemeente op haar strepen met als gevolg gedoe, een patstelling en publieke ophef. Het was lokaal, regionaal groot nieuws en zelfs landelijk op tv en de radio.

Inmiddels is er overleg tussen de partijen en zal het wel goed komen, maar misschien is het handig om dat andersom te doen.

Ron de Vos