Werkstraf voor dodelijk ongeval na oppakken saucijzenbroodje

Zwolle - De 31-jarige vrachtwagenchauffeur uit Meppel die door een moment van onoplettendheid de dood van een 37-jarige man uit Smilde op zijn geweten heeft, is donderdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

De vrachtwagenchauffeur wilde tijdens het rijden op de A50 bij Kampen even een saucijzenbroodje oppakken. Door het moment van onoplettendheid zag hij filevorming te laat en knalde op een voorganger. Die overleed als gevolg van het ongeluk.

De vrachtwagenchauffeur had op de ochtend van 21 september 2017 de snack gekocht bij een tankstation, draaide de weg op en toen hij meende het overzicht te hebben greep hij naar het broodje naast zich. Volgens hem keek hij een tel even weg, bij het opkijken zag hij de rode lichten van een kleine personenauto vlak voor zich. Een botsing was niet te voorkomen, met een vaart van plusminus zeventig kilometer per uur ramde hij het autootje, dat als het ware gelanceerd werd. Voorliggers van de gecrashte auto hadden in hun achteruitkijkspiegel al gezien dat het mis moest gaan en waren uitgeweken in de berm.

'Aanmerkelijk onvoorzichtig'

De rechtbank stelt dat de veroorzaker ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ heeft gereden. Hij moet langer dan het enkele moment van het broodje pakken de aandacht niet op de weg hebben gehad.

Toch viel de straf lager uit dan was geëist door de officier van justitie. Geen voorwaardelijke gevangenisstraf en de voorwaardelijke rijontzegging een jaar korter. Er waren geen strafverzwarende omstandigheden. Ook hield de rechtbank er rekening mee dat de vrachtwagenchauffeur zeer geraakt is door de gebeurtenis en nog dagelijks terugdenkt aan het ongeluk. Op de zitting van twee weken geleden hebben nabestaanden van het slachtoffer, een man van 37 uit Smilde, laten weten dat dit een zaak is van alleen maar verliezers, voor hen, maar ook voor de veroorzaker, die het er heel moeilijk mee heeft.