Weekmenu
Door Henk Berghuis

Niets te melden

Vandaag is er niets te melden. Vandaar dat ik niets op papier zet wat de moeite waard is. Zoals meestal, zeg maar. Geen bijzonderheden. Of het moet al het aanvragen van een nieuw paspoort zijn.

Dat gaat altijd bij iedereen goed behalve bij mij dus. Afspraak gemaakt. Ik kon mij om tien over negen melden aan de Kreupelstraat 1 te Groningen. In de bevestiging die ik kreeg via de mail stond: Meldt u zich voor uw afspraak bij de aanmeldzuil.

Bij de aanmeldzuil kunt u zich aanmelden met bovenstaande QRcode. De bevestiging had ik uitgeprint alleen de QRcode stond er niet bij op. Afijn, ik denk ik ga maar een beetje op tijd heen dan kan ik eerst eens even rustig om mij heen kijken hoe de andere bezoekers dat doen. Toch altijd een beetje zenuwachtig als ik met de overheid te maken krijg.

Aldaar aangekomen stonden daar een man of veertig te wachten tot de deur openging. Open om negen uur. Twee minuten over negen ging de deur open. Het eerste wat je doet is de aanmeldzuil zoeken. Daar stonden er twee van met een hele rij mensen ervoor. Zo zou ik de afspraak van tien over negen missen dus ik maar naar voren gelopen met mijn bevestiging. Oh, loopt u maar even naar balie twee.

Bij balie twee kon ik een kaartje trekken met een nummer er op. Ik moest de televisieschermen goed in de gaten houden want daar werd mijn nummer getoond met het balie nummer. Ik kan u vertellen dat dit net zo spannend is als een verloting op een toneelavond. Mijn nummer kwam op het scherm met balie 2.

“ U komt voor een nieuw rijbewijs?” vroeg de dame. “ Nee, ik kom voor het verlengen van mijn paspoort” , antwoordde ik. Op haar scherm stond rijbewijs. Er stond ook een meneer achter mij met zijn lootje. Dat was het goede nummer. Die meneer had G2162 en ik had G2126. Ik kon weer terug op mijn plaats. Valse bingo!

Ik zat nog niet op mijn bankje en ja hoor, G2126 balie 5. ‘Kunt u zich legitimeren?’ Ik had mijn paspoort bij me want die moest ik meenemen. ‘Heeft u een pasfoto?’ Die had ik bij me. Pasfoto afgekeurd. Te klein. ‘U kunt hier tegenover een pasfoto laten maken en als u terug bent kunt u meteen weer aan mij balie komen’ aldus deze vriendelijke meneer. Vanaf toen ging het goed.

Behalve dan de vingerafdrukken. Er moesten vier vingerafdrukken gemaakt worden. Van de duim en drie vingers. De pink was niet nodig. Je moet dan een vinger in een gleufje leggen. Wachten tot het lampje brand. Of ik crème op mijn handen smeerde want wat er kwam geen afdruk bij de meneer op het scherm. Ik smeer niet want dat is niet goed voor het klimaat. Ik moest mijn vingers aan de jas afvegen. Het kwam toch nog goed.

Even € 71,35 pinnen en klaar. Volgende week kan ik mijn nieuwe paspoort ophalen.

Pffff…