De robotisering

Beilen - De wekelijkse rubriek 'De Boer op' wordt dit keer ingevuld door Wenda Bolhuis:

De koeien op ons bedrijf worden gemolken met een melkrobot. De koeien worden niet opgehaald om gemolken te worden, maar ze kunnen zelf kiezen wanneer ze naar de robot willen.

In de robot krijgt de koe brok, een soort snoepjes voor de koe, wat de koe naar de robot lokt.

Voor ons betekent het dat we flexibeler in tijd zijn. Dus niet persé om half 5 ’s middags weer thuis zijn omdat de koeien gemolken moeten worden. Voor de koeien meer rust en alle vrijheid om te gaan en staan waar ze willen.

De robot wisselt gegevens uit met de computer. Hierop valt af te lezen welke koe te lang is weg gebleven bij de robot. Gemiddeld komen koeien iedere 8 uur. Een koe gaat bij ons dus gemiddeld 3 keer op een dag zelf naar de robot. Sommige koeien houden erg van brokjes, die komen wel 5 keer per dag kijken of er nog wat te snoepen valt.

Op de computer valt af te lezen dat een koe bijvoorbeeld minder melk heeft gegeven dan wat ze normaal geeft. Dit kan betekenen dat ze even niet zo goed in haar vel zit. De lijn tussen de robot en de computer is dus erg belangrijk, het helpt ons de gezondheid van de koeien in de gaten te houden.

Onlangs had ik een bijeenkomst over robotisering. Auto’s die zelf rijden, robots in de zorg. Met name in China schijnt de ontwikkeling erg ver te zijn. Daar gaat het al zo ver dat de computer door middel van een gezicht scannen, kan zien of deze persoon bijvoorbeeld een misdadiger zou kunnen zijn. Als je dan nog verder gaat denken, wordt de computer straks misschien nog wel slimmer en sneller dan de mens...... Ik vond dit wel een interessante bijeenkomst. Hoe ver zal deze ontwikkeling gaan?

Voor onze koeien is er de melkrobot. Robotisering, een hele ontwikkeling op zich!