De kop is eraf: laat het culturele anderhalf jaar maar beginnen

Beilen - Het was maanden in nevelen gehuld, maar met het onthullen van het logo werd woensdagmiddag in de hal van het gemeentehuis de aftrap gegeven voor Cultureel Midden-Drenthe. De ochtend ervoor waren al kleurrijke dames de scholen bij langs gegaan om daar een opvallend signaal af te geven.

En dat allemaal ter promotie van het feit dat Midden-Drenthe van april 2019 tot en met oktober 2020 de culturele gemeente van Drenthe is en dat wordt groots aangepakt met als leidend thema ‘Vrijheid’. Als opwarmertje, want op 7 april is de officiële opening.

Tevens werd de website www.cultureelmiddendrenthe.nl gelanceerd waarop je alles kan vinden over de evenementen en de achtergronden.

Pipi Langkous

Een groot aantal direct betrokkenen hoorde burgemeester Mieke Damsma, gehuld in een jurk in de culturele huiskleuren, de verwachting uitspreken in lijn met de Pipi Langkous-opmerking tijdens haar aantreden als burgemeester: ‘We hebben het nog nooit gedaan, maar ik denk dat we het wel kunnen.’ Gezien de voorbereidingen en het volle programma zal dat weinig problemen opleveren, Cultuurwethouder Dennis Bouwman, met een stropdas in dezelfde kleuren, zette er nog een extra dimensie bij: ‘Het is een mooie opmaat naat de toekomst, want het is de bedoeling dat we Midden-Drenthe cultureel blijvend op de kaart zetten.’

Subsidie

Ook de provincie, met de Rabobank mede-financierder, was vertegenwoordigd in de persoon van gedeputeerde Cees Bijl en hij kwam niet met lege handen. Maar met een ‘subsidiecheque’ van 90.000 euro die Damsma en Bouwman met groot genoegen in ontvangst namen. Naast die cheque kan Midden-Drenthe volgens Bijl ook gebruik maken van de pot van 1 miljoen euro voor de viering van 75 jaar bevrijding in 2020: ‘Een aantal van jullie projecten kan daar ook een rol in spelen.’

Hoogtepunten

Het culturele jaar, eigenlijk anderhalf jaar, biedt veel, heel veel, maar Bouwman plukt er toch drie hoogtepunten uit: De Blauwe Vlinder, Aan de Andere Kant en Lady Macbeth kust een zwart schaap: ‘Maar ook de culturele fakkelestafette waarbij ieder dorp wordt uitgedaagd om iets te organiseren. Dit om de cultuur breed te verspreiden.’ Inwoners krijgen bij de fakkelestafette ondersteuning en gaan onder begeleiding van een regisseur een voorstelling maken of met hulp van een kunstenaar een kunstwerk realiseren. Dit evenement staat gepland vanaf 14 september 2019.

Zandkuil

‘Lady Macbeth kust een schaap’ wordt een muziektheaterspektakel met zowel professionele als amateuracteurs en wordt gespeeld in mei en juni 2021 in de zandkuil bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dat valt weliswaar buiten de periode, maar in 2020 is op deze locatie een preview van de voorstelling te zien zijn met lokale bewoners, amateurs en enkele professionals (acteurs en dansers). Deze mensen spelen het jaar erna mee in de professionele voorstelling.

Shakespeare

Het stuk is gebaseerd op het originele verhaal van Shakespeare, maar dan in het Drents en met een hedendaagse twist. Streektaalvertaler Jannie Boema uit Zeyen heeft de Engelse tekst omgezet in het Drents en regisseur Betsy Torenbos (Annen) gaat er met Joop Willems doorheen om er een eigentijds scenario van te maken. Maar het zal geen afbreuk doen aan het originele verhaal verzekert Jannie nadrukkelijk, want daarvoor is Shakespeare haar te lief: ‘Bij alles moet het dienstbaar zijn aan Shakespeare.’

Grote acteurs

Betsy is ook niet van plan veel af te wijken van de verhaallijn: ‘Ik zit wel druk na te denken over de invulling. Het mag bijvoorbeeld best een geile Lady Macbeth zijn, maar het is vooral een dramatisch stuk dat inzicht geeft in het kwaad, zodat je weet welke kant de verkeerde kant is. Om dat te kunnen spelen op die zandvlakte met op de achtergrond het schuldige landschap is prachtig.’ Betsy heeft contact met twee grote acteurs: ‘Maar dat ga ik nu nog niet zeggen.’

‘Lady Macbeth kust een zwart schaap’ is een samenwerking tussen Theatergezelschap ROODPALEIS, Huus van de Taol, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de gemeente Midden-Drenthe, DNK en de Provincie Drenthe.