'Proef de ongezouten waarheid’ tijdens de Restaurant Driedaagse

Hooghalen - De tweede, landelijke editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse vindt plaats op 12, 13 en 14 maart. Tijdens deze dagen serveren restaurants door heel Nederland een speciaal tasting-menu, waarbij de focus ligt op pure smaken, verse ingrediënten en minder zout. Het Wapen van Schotland doet hieraan mee.

Met dit smaakevenement wil de Nierstichting, in samenwerking met o.a. Koninklijke Horeca Nederland (KNH) en restaurateurs, een groot publiek aanspreken en laten proeven hoe smaakvol eten met minder zout is. In Drenthe kan dat bij Het Wapen van Schotland (Hooghalen) en De Vlindertuin (Zuidlaren). 

Chef-kok Petra Mulder, Het Wapen van Schotland: ”Gebruik geen zout als je van pure smaken houdt. Ik wil mijn gasten en keukenbrigade laten zien dat je met pure smaken ook kunt combineren. En dat we een rijkdom aan mooie kruiden tot onze beschikking hebben.'

Chef-kok Jilt Cazemier “De Vlindertuin (Zuidlaren): “Zout is smaakversterker, niet een smaak op zich. Als je lekker kookt, heb je weinig zout nodig.”

Nederlanders eten op jaarbasis gemiddeld een kilo te veel zout per persoon. En dat is erg slecht voor de nieren. Maar liefst 1.7 miljoen Nederlanders heeft nierschade, dit komt neer op circa 10% van onze bevolking. Zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout eten helpt nierschade voorkomen”.

Voor partner Koninklijke Horeca Nederland is de gezondheid van de gast een zeer belangrijk thema. Bernadet Naber, woordvoerder van KNH: ‘Met de Restaurant Driedaagse willen we onze gasten en het Nederlandse publiek bewuster maken van minder zout eten.’ Daarnaast zijn Resengo, Vitam, Activy, Koppert Cress en Scelta Mushrooms partner van het evenement.

Restaurantbezoekers kunnen een tafel reserveren op www.restaurantdriedaagse.nlvoor een lunch of diner vanaf 3 gangen in één van de deelnemende restaurants.

Tijdens de succesvolle eerste editie (maart 2018) ontvingen 100 restaurants ruim 3500 gasten. Door het grote draagvlak bij zowel publiek als restaurants is de Nierstichting Restaurant Driedaagse dit jaar landelijk verder uitgebreid.

De Nierstichting Restaurant Driedaagse is onderdeel van de landelijke zoutpreventie campagne die in maart start.