Fel roze

Lheebroek - De wekelijkse bijdrage voor de column De Boer op komt deze keer van boerin Dorien Benning.

Wat zal ik straks aantrekken? Mijn badpak of mijn bikini?’ Het is onze oudste dochter die twijfelt over haar outfit voor die middag. We gaan naar een subtropisch zwemparadijs. ‘Doe je fel roze bikini maar aan, dan val je lekker op,’ is mijn advies. Sinds kort heeft de tweeling een zwemdiploma en kunnen we zonder opa en oma een middagje zwemmen. 

Zeven dagen in de week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, zorgen wij voor onze koeien. Maar op zondag proberen wij een paar uurtjes vrij te plannen om iets leuks te doen met onze vier kinderen. 

Net voordat we willen vertrekken, loopt Martin nog een rondje door de stal. Hij komt erachter dat er een koe op het punt staat te bevallen. We willen voor iedere koe de beste bevalling en voor ieder kalf de beste start. 

En zo vertrekken we een half uur later dan gedacht richting zwembad. In het zwembad is het druk, ik ben blij met de keuze voor de fel roze bikini die ik vanaf de rand van het pierenbad goed kan volgen.

In de stal staat ook de kleur roze voor herkenning. Als er een koe antibiotica heeft gehad voor de behandeling van een ontsteking, dan krijgt de koe van ons een grote roze spuitbusvlek. Dit is naast een gekleurde pootband en de computerherkenning in de melkstal, de derde zekerheid dat de melk van deze koe niet in de melktank terecht komt.

De melker wordt zo op drie manieren geattendeerd. Melk van een koe die antibiotica heeft gehad wordt weggegooid. 

In Nederland is de controle hier (gelukkig) heel streng op. In Nederlandse melk zit nooit antibiotica. Dit geldt voor gangbaar en biologisch. Hetzelfde geldt voor Nederlands vlees, dit bevat nooit antibiotica. 

Veilig voedsel produceren, dat is waar de Nederlandse boer een van de beste ter wereld in is. En daar zijn we heel trots op.

Regelmatig krijg ik tijdens schoolklasbezoeken de vraag van schoolkinderen of onze roodbonte koeien chocolademelk geven. Onze kinderen moeten lachen om deze vraag. ‘En dan geeft de koe met de roze vlek zeker Fristi!’