Bijzondere drieluik in de Beiler bieb in het teken van powervrouwen

Beilen - Van 23 maart tot en met 31 maart is het Boekenweek. Het thema dit jaar is ‘De moeder de vrouw’. Het inspireerde Helene Westerik van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap en Dity Boerma van de Bibliotheek Midden Drenthe om een drieluik te organiseren.

Een drieluik bestaande uit een lezing, een film en een boekenkring rond het thema ‘powervrouwen’, oftewel ‘vrouwen met pit’.

De drieluik begint op woensdag 20 maart met een lezing, gevolgd op donderdag 11 april met een film en op woensdag 1 mei met een Boekenkring. Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur

Lezing

De lezing op 20 maart heeft als titel ‘Powervrouwen’ en wordt verzorgd door Blue van der Zwan-Deen. In Drenthe zijn altijd vrouwen geweest die zich niets aantrokken van bestaande conventies maar deden waar zij in geloofden. Voorvechtsters voor vrouwenrechten, de eerste vrouwelijke Commissaris van de Koningin, een vrouwelijke directeur van de dierentuin, schrijfsters en oorlogsheldinnen. Vrouwen die naam maakten en die inspireerden. Blue van der Zwan vertelt over deze dames en hoe zij werden wie zij zijn. Blue is verhalenvertelster en museumdocent bij het Drents Museum.

Film

De film The Zookeeperswife op donderdag 11 april is gebaseerd op de non-fictiebestseller van Diane Ackerman, vertaald als 'Antonina's dierentuin'. 'The Zookeeper's Wife' vertelt het waargebeurde verhaal van de Poolse dierenverzorgers Antonina en Jan Zabinski van de dierentuin van Warschau. In 1939, wanneer de nazi's het land zijn binnengevallen, worden Antonina en Jan gedwongen te werken onder bevel van de Duitse zoöloog Lutz Heck. In het geheim besluiten de Zabinski's samen te werken met het verzet om honderden mensenlevens te redden, waarbij Antonina haar leven en dat van de kinderen op het spel zet.

Boekenkring

Woensdag 1 mei staat de bijeenkomst in het teken van ‘Powervrouwen in Boeken’. In de bibliotheek en bij Helene is een boekenlijst verkrijgbaar met tien titels. In deze boeken spelen vrouwen een hoofdrol. Kies een of meer boeken uit het lijstje en kom op 1 mei naar de bibliotheek. Met een kopje koffie/thee en iets lekkers praten we over het boek dat jij gelezen hebt. Wat maakt indruk, wat inspireert je?

Voor informatie, kosten en opgave informeer in de bibliotheek in Beilen, mail naar info@bibliotheekbeilen.nl of naar h.h.westerik@outlook.com