Koe Liesje

Beilen - Segina Klaassen schreef deze week de rubriek De Boer op, over Koe Liesje die een goede bevalling had. Maar daar bleef het helaas niet bij. Dierenarts Tjarda greep echter vakkundig in:

Koe Liesje kalft vrijdag 22 februari, het is een prachtige zoon. Liesje staat al snel op en alles lijkt van een leien dakje te zijn gegaan.

Helaas, schijn bedriegt. Een uur na het kalven verliest Liesje ineens heel veel bloed. Nieuwsgierige Kirsten 2, die normaal gesproken wit is, staat er op de neus bij en begint al aardig rood te kleuren. Aangezien de boer even een uurtje aan het sporten is houdt ‘opa’ de dieren in de gaten, de hele dag door is er zodoende iemand in de buurt van de dieren. Bij het zien van deze situatie belt hij direct de dierenartsenpraktijk. Zich niet bewust van het feit dat een kleine 3 km verderop dit telefoontje leidt tot de hoogste staat van paraatheid, gaat ‘opa-boer’ verder met zijn bezigheden in afwachting van de veearts.

Nog geen 10 minuten later scheurt veearts Tjarda met haar collega de dam op. Terwijl de auto krap aan stil staat springt ze eruit, grist in het voorbijgaan een bak met spullen uit de kofferbak en rent de stal in. Daar krijgt ze het voor elkaar om een paar laarzen van de plank te grijpen en ergens halverwege de stal is ze vanuit haar werkschoenen in de laarzen gesprongen. Vol verbazing kijken 120 koeien haar aan. Dan ziet ze de koe liggen, ze trekt een plastic operatiepak aan en duikt de koe in. Wij bieden een helpende hand.

De bloeding laat zich niet makkelijk vinden, er blijkt een bloedvat gescheurd diep weg in de baarmoeder. Een zeldzame complicatie. Zonder het te kunnen zien, lukt het uiteindelijk op gevoel om met een tang de bloeding te stoppen. Een zucht van opluchting volgt bij de aanwezigen.

Liesje ondergaat gelaten het hele gebeuren. De tang blijft een aantal uren in de koe en wordt later weer verwijderd. Liesje wordt gedurende de middag goed in de gaten gehouden. Ze knapt gelukkig al snel op en de volgende morgen besluit ze tegen alle regels in haar eigen kop maar te volgen. De privé ruimte die we hadden gecreëerd kon ze niet waarderen, ze liep toch liever met haar betsie’s in de koppel. Vooruit dan maar, als ze zich daar het prettigst voelt moeten we dat maar accepteren.

Dankzij Tjarda en haar collega loopt koe Liesje weer vrolijk rond.