Bustour langs inclusieve ondernemers in Midden-Drenthe

Beilen - Wethouder Annique Snijders sloot vanmorgen aan bij de Dag van de Duizend Voorbeelden, een bustour langs zogeheten inclusieve ondernemers. In Midden-Drenthe bezocht een groep van twintig werkzoekenden uit de Doelgroep Banenafspraak drie bedrijven.

De groep met werkzoekenden bezocht onder meer Dolmans in Beilen, Insecten Centrum Wadudu, eveneens in Beilen en het Wapen van Schotland in Hooghalen. Later op de dag worden bedrijven in Hoogeveen, De Wolden en Dedemsvaart bezocht. Annique Snijders ontmoette de groep bij Wadudu, waar inmiddels vier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. De insectenkwekerij wil graag uitbreiden met een groot pand in Smilde en heeft daardoor in de toekomst wellicht meer vacatures voor mensen in het project 'Op naar de 100.000 banen'.

Inclusief ondernemen

De Dag van de Duizend Voorbeelden is gebaseerd op het principe 'goed voorbeeld doet goed volgen'. De tour biedt ondernemers die mensen uit de doelgroep een baan bieden de kans om te laten zien hoeveel verrijking en verbinding inclusief ondernemen met zich meebrengt. Hun verhaal kan collega-ondernemers inspireren zodat een olievlek ontstaat waardoor steeds meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking ontstaan. Het laat werkzoekenden ook zien wat hun mogelijkheden zijn. De Dag van de Duizend Voorbeelden vond vandaag voor de derde keer plaats.

‘Op naar de 100.000 banen’


Het project ‘Op naar de 100.000 banen´, een initiatief van werkgeversverenigingen VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland, heeft als doel om werkgevers te informeren en inspireren om mede invulling te geven aan de Banenafspraak. Samenwerking is de sleutel om de inclusieve beweging in Nederland verder te versterken.

Vanzelfsprekend

Wethouder Annique Snijders bedankte ondernemer Janmar Katoele voor zijn gastvrijheid en prees hem om het bieden van kansen aan mensen met een arbeidsbeperking. Katoele noemde dat laatste 'vanzelfsprekend'. Hij werkt met veel plezier nauw samen met leerbedrijf Stark en de gemeente Midden-Drenthe. Een aantal werkzoekenden in de groep die vandaag door de provincie reisde, is nog op zoek naar een baan. Anderen werken bij Stark, maar kunnen wellicht doorstromen naar een reguliere baan.

Insecten

De insectenkwekerij sprak tot de verbeelding van de gasten en Janmar Katoele kreeg dan ook veel vragen tijdens zijn rondleiding. Het bedrijf is uniek in de wereld en groeit snel. Wadudu Insecten Centrum combineert kweek, onderzoek en advies om te komen tot een duurzame invulling van de insectenkweek in Noordwest-Europa. De producten zijn nu nog niet bestemd voor menselijke consumptie, maar de verwachting is dat de vermalen insecten, die rijk aan eiwit zijn, in de toekomst wel verwerkt worden in voedingsmiddelen. Wadudu heeft in Beilen 250 vierkante meter ruimte, maar wil in Smilde een tweede pand laten bouwen met een oppervlakte van 2600 vierkante meter. Het kantoor blijft gevestigd in Beilen.