Beilenaren nemen Assenaar te grazen bij discotheek Afslag 30: werkstraffen

Beilen - Twee mannen (22 en 24) uit Beilen en een 19-jarige vrouw uit dezelfde plaats zijn door de politierechter tot werkstraffen tot 180 uur veroordeeld voor openlijke geweldpleging.

De 22-jarige man kreeg de hoogste werkstraf opgelegd: 180 uur. De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Het geweld vond plaats tijdens de laatste avond en nacht bij discotheek Afslag 30 in Beilen, op 10 juni vorig jaar. Getuigen spraken die nacht over een massagevecht door meerdere groepen.

Man sloeg vrouw in gezicht

Een 39-jarige man uit Assen werd die nacht belaagd door een groep discogangers. De aanleiding: de man sloeg de 19-jarige verdachte vrouw uit Beilen tweemaal in haar gezicht. Camerabeelden legden het incident vast.

De Assenaar pikte die nacht zijn dochter en haar vriendin op uit de disco. Toen zij in de auto zaten, sprak de Assenaar de 19-jarige vrouw buiten nog even aan. Hij wilde verhaal halen omdat de vrouw zijn dochter had mishandeld.

Groep jongeren

Vervolgens sloeg hij de vrouw twee keer in het gezicht waardoor ze ten val kwam. Ze krabbelde op en liep de man achterna. Een groepje jongeren kwam op het tumult af. Meerdere personen tackelden de man. Hij kwam daardoor ten val en werd door de groep geslagen en geschopt terwijl hij op de grond lag.  

De man stond op en vluchtte zijn auto in. De agressie van de groep richtte zich daarop op de auto van de Assenaar, die snel wegreed. Zijn identiteit kon later op basis van het kenteken van de auto door de politie worden achterhaald. De Assenaar bleek aan de val een gebroken sleutelbeen over te hebben gehouden.

Verdedigen 

'Getuigen zien iets en meteen wordt er naar mijn cliënt gewezen', zei de raadsman van de 22-jarige Beilenaar. Hij heeft zich volgens de rechter niet alleen schuldig gemaakt aan openlijk geweld tegen de Assenaar, maar ook tegen diens auto. 'Hij zag dat zijn vriendin werd geslagen, hij moest zich verdedigen. Hij was bang voor nog meer geweld tegen haar.'

De rechter achtte noodweer echter niet bewezen en veegde dat van tafel.

‘Ontremd meeloopgedrag'

De 19-jarige vrouw werd tot 120 uur werkstraf veroordeeld voor openlijk geweld en voor het aan de haren trekken van de dochter van de Assenaar. De 24-jarige Beilenaar zou onder invloed van alcohol een klap op de auto hebben gegeven. 'Dit was gewoon ontremd meeloopgedrag', zei de rechter. De Beilenaar moet voor zijn aandeel 150 uur werken. 'Onmogelijk, ik werd zes, zeven dagen per week', opperde de man op zitting.

Die nacht in juni waren bij de discotheek in Beilen meerdere groepsvechtpartijen gaande. 'Iedereen vocht met iedereen', zei een van de verdachten vrijdag. Bij het geweld tegen de Assenaar zou het gaan om 6 á 7 betrokken personen. 

De 19-jarige vrouw deed aangifte tegen de Assenaar omdat hij haar had geslagen. De zaak tegen hem werd geseponeerd, omdat de man 'er al flink van langs had gekregen', aldus de rechter. 

Schadevergoeding

De dochter van de Assenaar diende een schadevergoeding in wegens het haren trekken. Deze claim was niet voldoende onderbouwd en werd door de rechter afgewezen. 

De drie verdachten van vrijdag zijn eerder veroordeeld geweest voor openlijk geweld. De 24-jarige Beilenaar heeft ook rijden zonder rijbewijs, belediging van een agent en een boete voor wildplassen op zijn strafblad staan.

De strafzaak tegen een vierde verdachte in deze zaak wordt op een andere dag behandeld. (ADP)